miercuri, 20 aprilie 2016

Salvarea Parcul Romanescu, ultima sansa

 
De şase luni va tot spun despre dezastrul din Parcul Romanescu, despre copacii care se taie, rădăcinile care se distrug, garduri de fier forjat care apar peste noapte, alei distruse, bănci tăiate cu drujba… Presa din Craiova, cel puţin o parte a ei, cea responsabilă, s-a alăturat acestui demers si iată ca Ministerul Culturii s-a sesizat si a venit în control la Craiova. Acum a apărut si raportul final, iar dacă nu l-aţi citit sau nu aveţi chef sa o faceţi, va fac eu aici un scurt rezumat.

Ce scrie în raport despre stalpii de iluminat:  “Din punctul de vedere al lucrărilor de rețele edilitare s-a remarcat instalarea pe o serie de alei ale parcului a unui număr excesiv de stâlpi de iluminat și de supraveghere video, astfel încât interaxul de circa 15-16 metri prevăzut în cadrul proiectului avizat de Ministerul Culturii nu este respectat, interaxul măsurat la fața locului variind între 5,5 și 9 metri” Ce nu scrie în raport despre stalpii de iluminat: E normal sa fie pusi cat mai des, astfel intra mai mulţi stalpi si întreg devizul Parcului este mai mare, deci mai profitabil. Noii stalpi sunt masivi, din fonta, ai impresia ca se poate andoca si un vapor de ei, deci sunt si mai grei, mai banosi!

Ce scrie in raport despre vegetatie: “Caietele de sarcini redactate de proiectant sunt formale, fără referire clară la șantierul în cauză. Aceste caiete de sarcini nu fac referire la măsurile necesare de protecție a vegetației, fiind elaborate similar cu cele ce prevăd lucrări în mediul construit. Motivarea acestei situații a trimis la absența unui studiu dendrologic sau a unei ridicări topografice a vegetației!” Cineva ar trebui sa anunte primaria Craiova ca un parc este despre vegetatie in primul rand, nu despre alei, drenaje, irigaţii, stalpi, banci si chioscuri!

Reacţia Primariei Craiova la cele scrise în raport este la fel ca atunci cand am semnalat pentru prima oară proporţiile dezastrului din Parcul Romanescu, adică obraznica, lipsită de respect si impertinenta… nu este cazul sa o analizăm aici, nu ar fi de demnitatea noastră!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu