vineri, 15 aprilie 2016

Maria Sa, Copia de Buletin

 
Cand fiecare cetăţean roman împlineşte 14 ani, statul îi da o bucăţică de plastic, buna sa treacă frontiera cu ea, să-şi ia o camera la hotel sau sa închirieze o barca în parc… mă rog, asta e mai puţin legal, dar se practica! Nu acestea sunt însă marile valori ale acelei bucăţi de plastic, nu, statul ti-a dat-o pentru ai putea face copii, asta e scopul suprem al ei!

Credeţi ca Preşedinţia, Parlamentul, Biserica sau SRI-ul sunt cele mai puternice instituţii din stat? Nici gand, astea par doar nişte mici autoritati de provincie pe langa adevărată, neclintită, infinita putere a Copiei de Buletin. Nici o usa, nici un serviciu al statului nu îţi este accesibil dacă nu ai la tine o Copie de Buletin: poţi sa ai zece buletine, nu ai copie, la revedere!

Vrei să-ţi plăteşti impozitele? Îţi trebuie copie de buletin! Vrei sa înscrii o maşina, sa ceri o adeverinţa, sa deschizi un cont, sa orice…. copie de buletin! Mergi la Oficiul Stării Civile sa te însori? Degeaba o ai de manuţa pe viitoarea nevastă, dacă nu fluturaţi amandoi cu gingasie copiile de buletin! La instituţiile private e la fel, vrei abonament la telefon (în curand si la cartela), vrei cont bancar… evident îţi trebuie copie de buletin, dar măcar astia ti-o fac pe loc, nu trebuie sa o aduci de acasă, ca la stat!

Evident, înţeleg ca solicitantul unui serviciu sau act trebuie într-un fel identificat sau legitimat, dar nu înţeleg de unde aceasta pasiune neobosită de a cere copii de buletin peste tot, chiar dacă e evident ca instituţia care o cere mai are vreo cateva prin dosare! Am fost odată în situaţia de a mi se cere o copie după cartea de identitate chiar de către Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor Craiova…. adică exact instituţia care a eliberat respectiva carte de identitate!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu